Stap 6: Uitvoering van het bestek

Bij uitvoering van het , de vertaling van theoretische plannen naar de praktijk, is een nauwe opvolging van het verloop der werken heel belangrijk. Cruciaal is dat zo vroeg mogelijk in het proces alle stakeholders betrokken worden en het voor éénieder duidelijk is wat er van hem/haar verwacht wordt en welke bevoegdheden men heeft (en welke niet). Het duidelijk definiëren van de grenzen van de aanneming is dan ook cruciaal.

Een voldoende aantal overlegmomenten inplannen om alle partijen op elkaar af te stemmen is van groot belang. Dit laat niet alleen toe duidelijk zicht te houden op de planning (en dus vlotte opeenvolging) van de uitvoering van de werken, maar zal – waar dat nog nodig zou zijn – van meet af aan helpen bij het duidelijk maken van de verantwoordelijkheden van elk van de partijen. Bovendien laten de overlegmomenten toe om de mogelijke opties en belangrijke beslissingen voldoende door te spreken onder alle betrokkenen. Zo zijn keuzes vanaf het moment dat ze gemaakt worden duidelijk voor alle partijen en heeft elke betrokkene de gelegenheid om aan te geven welke implicaties bepaalde keuzes later in het project met zich mee kunnen brengen (i.h.b. voor de werken die hij/zij later in het project nog zal uitvoeren, of reeds aan het uitvoeren is). Hoewel dit zeer vanzelfsprekend lijkt, gebeurt het al te vaak dat bepaalde keuzes impliciet gemaakt worden door een bepaalde partij (en dus niet gecommuniceerd worden naar betrokken die hiervan later in het project ook invloed zullen ondervinden). Door het expliciteren van beslissingen, en bewustzijn rond de implicaties die daaraan gekoppeld zijn, zullen vele problemen kunnen vermeden worden.

De rol van ‘dirigent’, die het overzicht behoudt over al de te integreren systemen, en de manier waarop
de integratie gebeurt, moet van bij het begin van het project ingevuld worden.

Zeker in projecten waarbij gestreefd wordt naar mogelijkheid tot interactie tussen de verschillende systemen binnen het gebouw en de interactie met externe systemen is het heel belangrijk dat er een partij is die de rol van ‘dirigent’ opneemt. Deze partij behoudt het overzicht en kijkt verder dan individuele systemen. Ze beschouwt eventuele systemen die ze zelf aanbiedt altijd slechts als een onderdeel van het groter geheel. Vanaf het begin een systeemintegrator aanstellen en betrekken, die overkoepelend het overzicht houdt over de te integreren systemen en hoe de koppelingen gebeuren, is hierin zeer waardevol.

Het is duidelijk dat een gestroomlijnde coördinatie en communicatie vanaf de start van het project vele problemen kan vermijden. Aanvullend worden hieronder nog een aantal tips gegeven om uitvoering van de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, met garanties voor een kwalitatief resultaat:

  • Controle van uitvoeringsplannen
  • Nazicht van technische fiches
  • Aandacht voor correcte plaatsing van de componenten en controle of de werken zijn uitgevoerd zoals voorzien (werden de juiste componenten op de juiste plaats geplaatst?)
  • Aandacht voor parametrisatie, inregeling en indienststelling van installaties
  • Belang van het beschrijven, inplannen en uitvoeren van werkingstesten

Ga naar volgende artikel: Stap 7: Oplevering van het project
Keer terug naar de inhoudsopgave