Commissioning

Commissioning kan gedefinieerd worden als een proces voor kwaliteitsmanagement dat ervoor zorgt dat een gebouw tijdens de gebruiksfase voldoet aan de in de ontwerpfase vooropgestelde doelstellingen (bv. m.b.t. energieverbruik, binnenklimaat, gebruiksgemak, …).

De term wordt vaak geassocieerd met het uitvoeren van validatietests aan het einde van een project maar is eigenlijk veel breder. Het commissioningsproces wordt idealiter reeds in de ontwerpfase opgestart en wordt typisch begeleid door een externe partij, ook wel de ‘commissioning agent’ genoemd. Een goede commissioning biedt tal van voordelen zoals minder risico op conflicten bij en na de oplevering en betere prestaties en een lager energieverbruik tijdens de gebruiksfase. Niet toevallig wordt commissioning meegenomen als criterium voor het toekennen van duurzaamheidslabels zoals BREEAM en LEED. Commissioning kan ook verder toegepast worden doorheen de gebruiksfase om een continue kwaliteitsborging te bewerkstelligen (men spreekt dan van ‘ongoing commissioning’).

Hoe complexer de installaties binnen een gebouw, hoe groter het risico dat de tijdens de ontwerpfase vooropgestelde doelstellingen niet bereikt worden in de gebruiksfase. Om dit risico te beperken is bij Smart Buildings, die over het algemeen over iets meer en/of complexere gebouwsystemen beschikken, commissioning dan ook een extra belangrijk aandachtspunt.

Ga naar volgende artikel: Beheer en onderhoud van slimme systemen
Keer terug naar de inhoudsopgave