2.5.5       Building Operating System (BOS)

Naar analogie met het besturingssysteem (EN: Operating System, afgekort OS) bij computers en smartphones, werd het concept BOS (Building Operating System) geïntroduceerd.

In een computer of smartphone is het OS een platform dat alle basisfunctionaliteiten regelt (interactie met het scherm, het toetsenbord, …), waardoor toepassingen (applicaties, of ‘apps’) gemakkelijk van deze basisfunctionaliteit gebruik kunnen maken.

Het concept ‘Building Operating System’ past dezelfde filosofie toe op gebouwen: het BOS is een overkoepelend softwareplatform op gebouwniveau dat in verbinding staat met de verschillende gebouwsystemen, dat voorziet in data-opslag en -verwerking en dat eveneens (al dan niet externe) softwareapplicaties ondersteunt om zo de gewenste functionaliteit van het slimme gebouw te realiseren.

Wil een gebouwgebruiker of -beheerder vervolgens bijvoorbeeld het energieverbruik optimaliseren, dan kan dat door een softwareapplicatie te configureren. Deze software kan dan via het BOS de nodige sensordata ophalen, en kan eveneens via het BOS de nodige installaties aansturen.

Ga naar volgende artikel: Smart Readiness Indicator
Keer terug naar de inhoudsopgave