2.1     Korte definitie

Wat maakt een gebouw slim? Dit is de laatste jaren in vele artikels en presentaties een voortdurend onderwerp van discussie geweest, omdat het voor verschillende mensen een verschillende betekenis heeft. Het is dan ook niet eenvoudig om één allesomvattende definitie te formuleren die alle soorten gebouwen, verticale markten en behoeften van de gebruikers omvat.

Hieronder trachten we vanuit de cluster Smart Buildings in Use onze visie op deze vraag te geven, waarbij we aandacht besteden aan een aantal verschillende aspecten.

Een Smart Building of ‘slim gebouw’ kan kortweg gedefinieerd worden als een duurzaam en energie-efficiënt gebouw dat dankzij een slim ontwerp, de nodige installaties en geconnecteerde systemen op een efficiënte manier gebruikt en beheerd kan worden. Bovendien laat een slim gebouw toe om de individuele gebouwgebruikers een optimaal comfort en gebruikerservaring te geven en kunnen allerhande diensten aangeboden worden aan gebouwgebruikers, gebouwbeheerders en externe partijen.

Ga naar volgende artikel: Slim ontwerp
Keer terug naar de inhoudsopgave